Ponekad su najjednostavniji kolači najbolji. Dokazuju to i mnoge starinske slastice kojima se vraćamo iz godine u godinu, a jedna od njih su i žute štangice. Jednostavan biskvit od oraha u kombinaciji sa žutom glazurom mnoge odmah vraća u djetinjstvo.

 

Sastojci za biskvit:

  • 4 bjelanjka
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 10 dag brašna
  • 15 dag oraha
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za glazuru:

  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Priprema žutih štangica:

  1. U jednoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pravokutni protvan za pečenje premažite s malo maslaca i posipajte brašnom. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom. Kada dobijete lijepu glatku smjesu, umiješajte orahe. Razdvojite bjelanjke od žutanjaka.
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Zatim naizmjence u smjesu dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano i ručno kuhačom ili špatulom.
  3. Smjesu izlijte u pripremljeni protvan, poravnajte špatulom ili žlicom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 20 i 25 minuta, dok biskvit ne porumeni na površini i ne odvoji se od rubova.
  4. Dok se biskvit peče, pjenasto umutite žumanjke, šećer u prahu i vanilin šećer. Kada je kolač ispečen, izvadite ga van, prelijte s glazurom od žutanjaka i šećera te vratite u pećnicu. Odmah smanjite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite ga 5 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite kolač da se ohladi u njoj.

Dobar tek!

 Inspirirajte se i ostalim slatkim receptima: Rolada od kremastog sira i mandarina Recept za sočnu roladu od sira i mandarina Bur-kifle Domaće bur-kifle: Traženi recept od vrlo jednostavnih sastojaka Recept za čoko rum kolačiće - 4 Recept za rum kolačiće koji će biti glavni ljepotani na blagdanskom stolu Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne Kolač od limuna i maka Recept za kolač od maka i limuna koji oduševljava aromom Snickers kocke po receptu Nataše Pralice Snickers kocke: Recept za kremasti kolač koji najbolje opisuje riječ savršenstvo Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju