Kada je u pitanju hrana, osobama koje se vole hraniti sezonski ljeto je vjerojatno najdraže godišnje doba. Obilje ukusnih namirnica u ovoj sezoni jednostavno oduševljava, a ljetu se posebno raduju ljubitelji voća. Među voćkama koje su najpopularnije nalaze se i breskve.
Svježe su svakako najukusnije, ali pečena breskva u kolaču također ima neodoljivu aromu. Danas vam donosimo recept za najjednostavniji kolač s breskvama.
Ovaj mekani biskvit od jogurta s dodatkom breskvi uspijeva svima, bez obzira na to jeste li već iskusni kuhari ili tek počinjete sa svojim kulinarskim avanturama.
Gotov je za tren zahvaljujući laganoj pripremi i principu mjerenja namirnica na čaše. Za mjernu posudicu iskoristite plastičnu čašu od jogurta zapremnine 200 mililitara.
SASTOJCI ZA KOLAČ OD JOGURTA S BRESKVAMA:
- 3 velike breskve
- 2 velika jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- pola čaše šećera
- pola čaše ulja
- 2 čaše oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
PRIPREMA KOLAČA OD JOGURTA S BRESKVAMA:
1. Breskve operite, ogulite i narežite na sitnije komade. Ako imate domaće breskve koje nisu špricane, ne morate ih guliti i slobodno ih koristite s korom.
2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u jednu posudu. U drugu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta. Zatim malo po malo dodavajte ulje i lagano miksajte na najmanjoj brzini.
3. Sada u posudu dodajte jogurt i ručno ga povežite s ostatkom smjese uz pomoć špatule ili pjenjače. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano miješajte dok sve ne sjedinite.
4. Protvan za pečenje premažite s malo ulja, maslaca ili druge masnoće po želji i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane breskve. Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kolač je gotov kada je na vrhu zlatnožute boje i kada se odvoji od rubova.
SAVJET: Ako ne volite breskve, u kolač možete staviti neko drugo sočno voće po svom izboru poput marelica, malina, kupina, ribizla…