Chocolate chip
Chocolate chip (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Najfiniji recept za najpopularnije keksiće na svijetu

24-10-2015 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Chocolate Chip Cookies je naziv za najpopularnije američke kekse specifične po svojoj prhkoj strukturi obogaćenoj komadićima čokolade. Želite li i vi napraviti super desert obožavan diljem svijeta koji ostaje svjež i nakon nekoliko dana isprobajte ovaj recept za najbolje kekse sa čokoladom

Recept je u nastavku:

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Chocolate chip cookies - sastojci:

  • 240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
  • pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 145 g maslaca
  • 120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 230 g čokolade

Chocolate chip cookies - priprema:

  1. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
  2. Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i kremasta). Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije.
  3. Dodajte brašno, prašak, sodu i sol. Lagano izmiksajte da se sastojci povežu.
  4. Dodajte čokoladu i umiješajte je kuhačom ili rukama.
  5. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohladi.
  6. Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite cca 12 minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Savjeti:

  • Prva faza pripremanja je miksanje maslaca i šećera. Smjesa mora biti dobro izmiksana, pahuljasta i kremasta.
  • Prosijte brašno da u čestice uđe što više zraka kako bi vaši keksići bili prhkiji.
  • Čokoladu nasjeckajte na komadiće u veličini koju želite, a što je više čokolade, to su bolji keksići.
  • Nemojte smanjiti količinu šećera jer je potreban zbog strukture.
  • Iz smjese nemojte izbacivati sol - prstohvat soli je poželjno dodavati u svaku slasticu jer ističe okus drugih sastojaka, pogotovo čokolade.
  • Ova smjesa za keksiće može stajati u frižideru i do 72 sata. Keksići će biti bolji što smjesa dulje stoji. Smjesa će postati tvrđa pa će se lako oblikovati u kuglice.
  • Keksiće pecite samo toliko da rubovi poprime zlatnu boju, sredina neka ostane bijela (tako će ostati mekši). Pratite svoju pećnicu, možda će vam trebati manje, a možda i malo više od 12 minuta.
  • Nakon što su pečeni i ohlađeni i preko noći odstoje u limenoj kutiji postaju neopisivo mekani i rahli.

Još ukusnih i originalnih slastica potražite na blogu Sweetheart.

Pročitajte naš popis recepata za kekse. 

Ako tražite još ideja za blagdanske kolače, torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Uskrsni linceri Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Domaće piškote Imamo recept za domaće piškote sto puta bolje od kupovnih

Šape Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

Čokoladni medenjaci Ne možemo zamisliti Božić bez njih: Recept za najbolje čokoladne medenjake

Pročitaj još
Pročitaj još