Kad su temperature visoke, većina nas mašta o nečemu laganom: salata od rajčice s malo maslinovog ulja, lubenica u neograničenim količinama, tikvice na žaru, hladna juha. Hrana koja hladi, osvježava i ne traži sat vremena provedenih u kuhinji dok je vani sve užareno.
Ali tu su i oni koji preferiraju nešto skroz drugačije, ljudi kojima je punjena paprika srce i duša ljeta. Jelo koje se ne kuha baš tako kratko i poprilično je zasitno, a i naravno, jede se dok je toplo. Mnogima je zapravo ta punjena paprika simbol ljeta, jednako kao što im je sarma simbol zime, dok se ostali pitaju kako netko može jesti tako “teško” jelo kad je 35 stupnjeva u hladu.
Koji ste vi tim, svakako nam otkrijte u anketi na kraju članka.
Razlog ove podjele često leži u navikama iz djetinjstva. Tko je odrastao s punjenom paprikom kao prvim znakom godišnjeg odmora, teško će je doživjeti kao “pretešku”, za njih je ona gastronomska verzija ljetnih ljepota i radosti.
S druge strane, oni koji su ljeta provodili uz ribu s gradela, salatu od krastavaca i ostala brzinska i jednostavna jela ne razumiju potrebu za toplim, punjenim povrćem u kolovozu.
Psihologija hrane kaže da okus nije jedini faktor, važna je priča oko jela. Punjena paprika usred ljeta? To nije samo obrok, to je ritual, identitet, mali komad tradicije na tanjuru.
Dok jedni u njoj vide kulinarsku nostalgiju, drugi vide samo dodatnu toplinu koju će radije izbjeći.
Na kraju, bilo da ste tim punjena paprika ili tim hladna salata, ljeto će vam jednako proći uz dobru hranu. Samo se nemojte iznenaditi ako vas netko usred kolovoza pozove na ručak i na stolu vas dočeka lonac pun punjenih paprika i zdjela pire krumpira, vama možda nezamisliv ljetni ručak, a drugima najdraže ljetno jelo.
Ukupno {{TotalVotes}}
Volite li ljeti više salate ili uživate u punjenoj paprici?
U nastavku pronađite odlične recepte za ukusna ljetna jela.