Roštilj ne može proći bez mekanog i podatnog peciva. Ako ste planirali iznenaditi drage ljude na druženju u prirodi, provjerite jednostavni recept za mekane kifle u koje možete ubaciti roštilj – kobasicu, salatu i umake i pripremiti neodoljivi prvomajski sendvič.
Brze kiflice – sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 15 g suhog kvasca
- 100 ml mlake vode
- 1 žlica soli
- 500 ml mlakog mlijeka
- 150 ml ulja
Za premaz:
- 2 jaja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Sol
Dodatno:
- Sezam
Brze kiflice – priprema:
- U dubokoj posudi prosijati brašno, dodati sol pa dobro promiješati. Napraviti malu udubinu u sredini. Dodati suhi kvasac i zaliti s malo tople vode pa lagano promiješati. Ostaviti oko pet minuta kako bi se kvasac aktivirao pa dodati mlijeko i ulje i zamijesiti glatko tijesto.
- Tijesto prekriti folijom ili krpom pa ostaviti na toplom oko pola sata.
- Nakon pola sata premijesiti tijesto pa ostaviti da odmara sat vremena.
- Tijesto podijeliti na 30 jednakih kuglica. Ako želite da kiflice budu jednake svaku kuglicu izvažite.
- Razvaljajte kuglicu pa zarolajte kiflicu.
- Posložite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, pokrite ih krpom i ostavite na toplom još pola sata.
- Pomiješajte jaje, sol i vrhnje za kuhanje, premažite kiflice i pospite sezemom.
- Pecite kiflice oko pola sata u pećnici zagrijanoj za 200 stupnjeva.
Savjet:
- Kiflice pripremljene na ovaj način odlične su za sendvič, a roštilj će u njima biti još ukusniji. Ako ne želite prazne kiflice, možete ih puniti nadjevom po želji, a zrnati sir jedna je od najukusnijih opcija.
- Ovaj je recept pogodan za velika druženja. Ako će vam 30-ak kiflica biti previše – slobodno prepolovite sastojke.
Prvomajske kiflice
Foto: Getty Images
Ako su vam se svidjele ove jednostavne, a tako ukusne kiflice, provjerite i recept za najmekše kiflice koje su dobile pohvale i od pekara, a u nastavku pronađite još ideja za peciva.
Dobar tek!