Nekim slatkim klasicima se uvijek volimo vraćati. Jedan od njih je poznata mileram torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća, malo koga ostavlja ravnodušnim.

Zato nam je za oko zapala čokoladna verzija omiljene mileramke, koju smo pronašli na Instagram profilu kreativne food blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja kaže da joj je ova varijanta možda čak i bolja od originala.

U nastavku pročitajte njezin recept za laganu čokoladnu mileram tortu.

Čokoladna mileram torta – sastojci:

Podloga:

  • 230 g glatkog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g šećera + jedan vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade ( tamne ili mliječne)
  • 1 kg milerama

Ganache:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Čokoladna mileram torta – priprema:

  1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati maslac. Isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak dok pripremate kalup.
  2. Dno kalupa od 24 centimetra premazati maslacem. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka i prepolovite. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa. Spojite dva dijela tijesta – neka se preklapaju za par centimetara. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina. Vilicom izbušite cijelu površinu pa stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Pećnicu sada uključite na 170 stupnjeva.
  4. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.
  5. Izliti kremu na podlogu i staviti u pećnicu na 70 minuta. Isključiti pećnicu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.
  6. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  7. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.

Čokoladna mileram torta Foto: Ivana Šteković

Savjet: Tortu poslužite uz voćni preljev, svježe jagode ili kompot od višanja.

Ukusnu i laganu čokoladnu tortu pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja, a vi u nastavu možete pronaći još recepata za čokoladne delicije. 

Recept za brzu čokoladnu tortu koja tako dobro paše uz popodnevnu kavu

Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Bez pečenja: Recept za sočni kolač od keksa i pudinga gotov za tren

Recept za brzu čokoladnu tortu bez brašna koju i početnici u kuhinji rade bez greške Sjajna i gusta: Recept za najfiniju čokoladnu glazuru

Dobar tek!