Drugog dana mjeseca studenog u katoličkom je kalendaru upisano ime Duška, odnosno Dušanka. Koje je podrijetlo ovog starog ženskog imena i kakve su osobe koje ga nose, možete provjeriti u nastavku.

Prema podacima Acta Croatice, ime Duška nije toliko često, ali se pojavljuje među prvih tisuću imena na ovim područjima. Najviše Duški ima u Zagrebu, Splitu i Šibeniku, dok ih nešto manje ima u Slavoniji.

Ime Duška povezano je s Dušnim danom, kad molimo za duše svojih pokojnika. Dušni dan posvećen je pokojnicima, a nastao je na poticaj benediktinskog opata, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i Dušni dan, a neki izvori govore kako je ime Duška starije od blagdana Svih svetih.

Ime Duška ženska je varijanta imena Duško, a to su ime bebama birali roditelji koji su željeli da njihovo dijete bude vedrog duha, karakterno, nasmijano i uvijek spremno pomoći drugim ljudima.

Svako ime sa sobom nosi određenu numerološku vrijednost, a broj svih Duški (odnosno Dušanki) jest sedam. Baš kao što samo ime govori, Duške imaju dobro srce, otvorene su, empatične, a mnogi dragi ljudi govore im da su duše od čovjeka.

Imaju nepokolebljiv duh, obitelj im je najvažnija u životu, a žrtva za ljude do kojih im je stalo njima je sasvim normalan potez jer obitelj i prijatelje bez iznimke stavljaju na prvo mjesto. 

Sabina Kakve su osobe koje nose ime Sabina? Darija Kakve su osobe koje nose ime Darija? Irena Kakve su osobe koje nose ime Irena? Margareta Kakve su osobe koje nose ime Margareta? Danijela Kakve su osobe koje nose ime Danijela? Gabrijela Kakve su osobe koje nose ime Gabrijela? Sofija Kakve su osobe koje nose ime Sofija? Matea Kakve su osobe koje nose ime Matea? Sanja Brižne i šarmantne: Kako se opisuju osobe koje nose ime Sanja? Dolores Kakve su osobe koje nose ime Dolores? Sonja Kakve su osobe koje nose ime Sonja?

Sretan imendan!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju