Na prvi dan jeseni, 23. rujna, imendan slave Sofije. Ovo otmjeno ime vratilo je staru slavu te ga roditelji opet često biraju za svoje novorođene djevojčice.

Ime Sofija dolazi od grčke riječi sophos, što znači mudrost pa bi opisno značenje imena bilo ona koja je mudra, osoba koja je pronicljiva, mudrica.

Također, vjeruje se da je ime poteklo od riječi philosophia, što znači znanje, rad, mudrost, pamet, a još su neka opisna značenja imena Sofija žena koja je oličenje pameti i vrtlog znanja, ljubav prema mudrosti, žena koja je vrlo pronicljiva i razborita, itd.

Ime Sofija koristi se još od doba antičke Grčke i rimske kulture te je često bilo davano djevojčicama jer opisuje moralne kvalitete. U srednjem vijeku ime se proširilo među kršćanima kao znak štovanja Svete Sofije Milanske.

U čast ove svetice podignute su i veličanstvene crkve na Istoku: Aja Sofija u Carigradu, u Solunu te glavnom gradu Bugarske, koji po Svetoj Sofiji nosi ime.

Neki etimolozi tvrde da su iz imena Sofija (ili Sofia) nastala dva također popularna ženska imena – Sonja i Sanja.

Poznate žene koje nose ovo ime: Sofia Vergara, Sophia Loren, Sophie Marceau, Sophie Turner, Sofia Richie.

Svjetlana Kakve su osobe koje nose ime Svjetlana? Sanja Brižne i šarmantne: Kako se opisuju osobe koje nose ime Sanja? Dolores Kakve su osobe koje nose ime Dolores? Gordana Kakve su osobe koje nose ime Gordana? Jelena Kakve su osobe koje nose ime Jelena? Suzana Kakve su osobe koje nose ime Suzana? Jasna Kakve su osobe koje nose ime Jasna? Snježana Kakve su žene koje nose ime Snježana? Nives Kakve su osobe koje nose ime Nives? Lidija Kakve su osobe koje nose ime Lidija? Nada Kakve su osobe koje nose ime Nada? Blaženka Kakve su osobe koje nose ime Blaženka? Anđela Kakve su osobe koje nose ime Anđela?

Sretan imendan! 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju