21. dana mjeseca rujna u katoličkom je kalendaru upisano ime svetog Mateja. Zato danas imendan slave sve Matee i Mateje. Koje je značenje jednog od najčešćih ženskih imena na ovim područjima i kakve su osobe koje ga nose možete provjeriti u nastavku.

Sveti Matej bio je apostol i evanđelist, svetac, pisac Evanđelja po Mateju i propovjednik koji je promijenio život nabolje nakon što je upoznao Isusa. Ovaj je svetac zaslužan što danas poznajemo brojne Mateje čiji imendan obilježavao na njegov dan.

Ime Mate(j)a nastalo je od latinskog, odnosno grčkog Matthias. Na hebrejskom Mattithyyah znači dar Jahvin, dakle Matea je ljudima u svom životu zapravo dar od Boga.

Blaga, izrazito inteligentna i suosjećajna, Matea čini prijateljicu kojoj nema ravne.

U Hrvatskoj danas živi preko 10 tisuća imenjakinja, a prema podacima Acta Croatice, najviše imenjakinja rodilo se 1996. godine. Sve od 2000. pa nadalje, popularnost ovog predivnog ženskog imena pomalo opada.

Ako u životu imate jednu Mateu, onda se doista osjećate kao da ste dobili dar od Boga.

Blaga, izrazito inteligentna i suosjećajna, Matea čini prijateljicu kojoj nema ravne. Najveći kompliment im je kad im drugi ljudi kažu da su s njima u društvu baš onakvi kakvi su zapravo, a razumijevanje i tolerancija kojom zrače razlog su zašto je Mateama tako lako otvoriti dušu.

Svako ime sa sobom nosi nulerološku vrijednost, a broj koji upravlja sudbinom osoba s ovim imenom je sedam. Osobe s ovim imenom kreativne su, inovativne, odane i stabilne, a najveći problem je njihova blaga naivnost zbog koje su puno puta bile povrijeđene.

Svjetlana Kakve su osobe koje nose ime Svjetlana? Sanja Brižne i šarmantne: Kako se opisuju osobe koje nose ime Sanja? Sonja Kakve su osobe koje nose ime Sonja? Dolores Kakve su osobe koje nose ime Dolores? Gordana Kakve su osobe koje nose ime Gordana? Jelena Kakve su osobe koje nose ime Jelena? Suzana Kakve su osobe koje nose ime Suzana? Jasna Kakve su osobe koje nose ime Jasna? Snježana Kakve su žene koje nose ime Snježana? Nives Kakve su osobe koje nose ime Nives? Lidija Kakve su osobe koje nose ime Lidija? Nada Kakve su osobe koje nose ime Nada? Blaženka Kakve su osobe koje nose ime Blaženka? Anđela Kakve su osobe koje nose ime Anđela? Marta Kakve su osobe koje nose ime Marta?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju