Još 99 dana dijeli nas od Božića, a uskoro će blagdansko raspoloženje stići i na gradske ulice i trgove, ali i u naše domove.

Iako diljem svijeta postoje neke razlike u tradiciji, tu su i neke stvari koje su gotovo univerzalne u cijelom svijetu, one kojih se odmah sjetimo kada pričamo o Božiću.

Donosimo vam popis stvari i običaja bez kojih nijedan Božić ne može proći.

1. Obiteljska okupljanja i druženja s najdražim osobama

Posao, obaveze, umor… Sve su to faktori zbog kojih tijekom godine često ne stignemo provesti dovoljno vremena s našim voljenima.

Međutim, Božić je vrijeme kada je najvažnija obaveza provesti vrijeme s onima koje najviše volimo. Blagdani su jednostavno doba u kojem nam nije teško prijeći ni nekoliko stotina kilometara da bismo zagrlili najdraže i napunili baterije za sve što donosi nova godina.

2. Pokloni

Radost darivanja još je jedan bitan dio Božića. Osjećaj kada nekoga razveselimo poklonom je predivan, a u ovo blagdansko vrijeme trebate imati na umu da dobar poklon ne znači nužno skup poklon. Vaše najbliže razveselit ćete i poklonima čija novčana vrijednost možda nije velika, ali je ona sentimentalno neprocjenjiva.

3. Božićne pjesme

Last Christmas, Fairytale of New York, All I Want For Christmas Is You, Driving Home For Christmas… Sve su to pjesme koje svoj put do zvučnika nađu već u studenom, a onda u prosincu postanu nezaobilazni dio svakodnevnice. Tu su i domaći hitovi Božić dolazi, Sretan Božić svakome, Bijeli Božić… Nijedan izbor nije pogrešan, a svaka od tih pjesama idealan je glazbeni izbor u slavljeničkom prosincu.

4. Božićni filmovi

Vjerojatno ni sami ne znate koliko ste puta pogledali filmove kao što su Sam u kući ili Zapravo ljubav, ali svejedno im se svake godine u ovo vrijeme vraćate s jednakim uzbuđenjem kao kad ste ih gledali prvi put – jer što je Božić bez avantura mladog Kevina ili bez velikog hita ostarjelog rokera Billyja Macka.

Film 'Zapravo ljubav' Foto: Profimedia

5. Božićno drvce i ostali ukrasi

Ukrašavanje božićnog drvca vjerojatno je najljepši ritual u ovo blagdansko vrijeme. Neki poštuju tradiciju i čekaju Badnjak, a drugi kuglice, lampice i ostale ukrase vade već s prvim danima prosinca, pa i prije… Kojoj god skupini pripadate, sigurni smo da u nekom trenutku zastanete ispred svog drvca i samo se divite njegovoj ljepoti i uživate u osjećaju topline oko srca koji vam stvara.

A onda su tu i prozori, balkoni, dvorišta… Svi oni imaju potencijala da u blagdansko vrijeme zasjaju jednako dobro kao i božićno drvce.

6. Miris cimeta i kuhanog vina

Između cimeta i Božića postoji neraskidiva veza. Radi se o začinu bez kojeg su blagdani nezamislivi. Dio je brojnih kolača, cimet-štapići predivni su i kao ukras, a cimet se savršeno slaže i s čajem i kuhanim vinom… Miris cimeta jednostavno nas podsjeća na Božić.

7. Božićna zvijezda

Božićna zvijezda je cvijet koji u blagdansko vrijeme nađe put do mnogih domova, čak i do onih u kojima ne žive ljubitelji cvijeća jer radi se o gotovo pa neizostavnom simbolu Božića.

Ta biljka zna čak produžiti svoj životni vijek, a poneki primjeri pokazuju da svoje listove zna zacrveniti na - Uskrs.

8. Adventski sajmovi

Okupljane na otvorenom uz zimske delicije, lampice i dobro društvo... Mnogi upravo tako doživljavaju idealan božićni duh.

9. Djed Božićnjak

Popularnost Djeda Božićnjaka nikad nije bila upitna jer on je taj koji donosi darove za Božić. Osim toga, u mnogim obiteljskim albumima nalaze se naše uplakane fotografije s tim omiljenim likom koje nam uvijek izmame osmijeh na lice.

10. Fritule

Fritule su omiljena poslastica koja nas mami sa adventskih štandova, a volimo ih i jer njihova priprema nije teška, pa su često dio blagdanskih stolova.

Fritule Foto: Getty Images

Zbog čega je uranjeno božićno kićenje doma zapravo jako dobro? "Zapravo ljubav": Ovo nije samo romantičan film, ovo je film u kojem tražimo utjehu 150 dana do Božića: 10 božićnih filmova i serija za svačiji ukus Po izboru naših čitateljica: Ovo je najljepši stil kićenja božićnog drvca Ivkina božićna bajka: Plan za uređenje ima već u kolovozu, a ove je godine okitila tri bora 10 parfema s toplim mirisom koji se savršeno uklapa u Božić