Pita mađarica jedna je od najpoznatijih pita na našim prostorima i gotovo da nema proslave ili svečane prilike, a da se na stolu ne nađe upravo taj kolač. Prhke, tanke kore i divna čokoladna krema dobitna su kombinacija, zar ne?

Ništa nije tako slasno, utješno i fino kao prava domaća pita mađarica, kolač koji se na našim stolovima nalazi već više desetaka godina i čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.

S obzirom na današnji tempo života, ali i složenost pripreme te pite, mnogi posežu za kupovnim mađaricama, no one se ne mogu mjeriti s pravom domaćom mađaricom pečenom u vlastitom domu.

Slažemo se da za njezinu izradu trebaju i vještina, i vrijeme, i volja, ali zašto ne biste pokušali? Donosimo vam detaljan recept za pitu mađaricu, slijedite sve opisane korake i napravit ćete mađaricu baš kakvu pamtite iz djetinjstva.

Pita mađarica - sastojci:

Za kore:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećera
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g masti
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 5 žlica kakaa
  • 1 žlica ruma
  • 200 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica ulja

Pita mađarica - priprema:

  1. U dubljoj zdjeli izmiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli i šećer, promiješajte pa dodajte jaja, mast i vrhnje te umijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na 5 ili 6 jednakih dijelova, na papiru svaki dio razvaljajte što tanje možete (na veličinu pleha na kojem ćete peći kore), prebacite na obrnutu stranu pleha za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 8-9 minuta (kore trebaju ostati bijele, ne smiju se prepeći). Dok se jedna kora peče, vi razvaljajte drugu i tako dok ne ispečete sve kore. Pustite da se kore dobro ohlade.
  3. Skuhajte kremu: u dubljem, većem loncu izmiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, pazite da razbijete eventualne grudice, dodajte ostatak mlijeka pa stavite kuhati na srednje jaku vatru i kuhajte oko 10 minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro izmiješajte.
  4. Slažite mađaricu (obvezno je mažite vrućom kremom): stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru, pa opet dio kreme i činite tako sve dok ne dođete do zadnje kore. Zadnju koru prelit ćete glazurom. Ostavite da se mađarica ohladi, preko nje stavite nešto teško (poput debelih knjiga ili teških dasaka) i ostavite da tako stoji barem 5-6 sati (a najbolje preko noći).
  5. Pripremite čokoladnu glazuru: na pari otopite natrganu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje. Glazuru hladite desetak minuta i potom je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite.

Još jedan neizostavan, gotovo tradicionalan kolač koji bi se trebao naći na svakom svečanom i blagdanskom stolu jest kuglof.

Pročitajte i ostale recepte za slastice bez kojih ne možemo zamisliti blagdanski stol:

Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne Recept za kolač od maka i limuna koji oduševljava aromom Medena Kata: Recept za jedan od najpopularnijih božićnih kolača Snickers kocke: Recept za kremasti kolač koji najbolje opisuje riječ savršenstvo Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić Zvjezdice s cimetom: Recept za kekse koji se savršeno uklapaju u blagdansku atmosferu Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega" Recept za sočnu roladu od sira i mandarina Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji