Kraj godine vrijeme je za rezimiranje onoga po čemu ćemo pamtiti 2022., a to su svakako i vaši prekrasni domovi o kojima smo pisali. Na jednom mjestu skupili smo njih 12, a prema viđenom možemo reći da su naše čitateljice prave majstorice u uređivanju interijera i eksterijera i zato jedno veliko bravo!

Galerija Božićno uređenje kuće Marije Ričko iz okolice Ludbrega Stan Vanje Šego u Čitluku - 6 Renovacija kupaonice stare više od 30 godina u stanu u Makarskoj. - 7 +8 Mihaela Afrić s obitelji se iz Opatije preselila u Irsku i ondje uredila topli i šarmantni dom

U prekrasnom domu Marije Ričko iz malog mjesta Sudovčine u okolici Ludbrega prevladavaju neutralni bež tonovi, kojima je uskladila božićne ukrase i tako dobila elegantno, profinjeno i bajkovito uređen prostor. Stil božićnog uređenja birala je spontano, kako joj dođe, vodeći se neutralnim bojama koje dominiraju u kući, čak je i fasada bež. Centralno mjesto u božićnom uređenju Marijina doma ima bogato okićeni bor, dekoriran kuglicama, lutkicama i drugim slatkim detaljima u pastelno ružičastoj, zlatnoj i mliječno bijeloj boji.

Božićno uređenje kuće i okućnice Marije Ričko iz okolice Ludbrega - 2 Božićno uređenje kuće Marije Ričko iz okolice Ludbrega (Foto: Privatne fotografije)

Prelijepo božićno uređenje kuće Marije Ričko iz okolice Ludbrega - 12 I dvorište je bajka! Uđite u tako lijepo uređenu kuću medicinske sestre iz okolice Ludbrega

Vanja Šego iz Čitluka svoj stan opisuje elegantnim, ali i ugodnim mjestom za život. Prije uređenja nije imala ideju što točno želi, a bila je sigurna jedino u to da želi neutralne tonove pa je njima prilagodila i ostatak uređenja.

Inspiraciju crpim s Instagrama, s profila koje rado pratim. To ne bih nazvala kopiranjem jer svi pratimo ono što nam se sviđa, ali svemu opet damo neki osobni dodir, kaže Vanja. Kada je u pitanju namještaj u stanu, nešto je, kaže, staro, nešto je napravljeno, a nešto kupljeno. Trudi se što više toga kupovati na unikatnim lokacijama jer voli da svaki komad ima svoju priču.

Stan Vanje Šego u Čitluku - 6 Stan Vanje Šego u Čitluku (Foto: Vanja Šego/Privatni album)

Stan Vanje Šego u Čitluku Stan od 70 kvadrata u Čitluku odiše toplinom, i to prije svega zbog boja i detalja

Renovacija kupaonice uvijek je zahtjevan i izazovan posao, a to dobro znaju Anamarija Udovičić Pavlinović i njezin suprug Dario iz Zagreba, koji su potpuno preuredili kupaonicu svojega stana u Makarskoj staru više od 30 godina. Kupaonica sada blista i mnogi joj se dive, pogotovo zlatnim detaljima koji prostoru daju dašak luksuza te pločicama zanimljivog magličasto oblačnog izgleda.

Renovacija kupaonice stare više od 30 godina u stanu u Makarskoj. - 7 Renovacija kupaonice stare više od 30 godina u stanu u Makarskoj (Foto: Privatne fotografije)

Renovacija kupaonice stare više od 30 godina u stanu u Makarskoj. - 3 Savršena je! Kako je bračni par iz Zagreba preuredio svoju kupaonicu staru više od 30 godina

Mihaela Afrić sa suprugom i sinom iz Opatije se preselila u Irsku. Žive u divnom gradiću pola sata od Dublina, u kući u nizu gdje su sve kuće građene u istom stilu i nema svojevoljne gradnje. Sve je puno zelenila i svaka kuća ima svoje dvorište koje je ograđeno i okruženo s puno zelenila za potpunu privatnost. Običaj je da gotovo svaka kuća ima ugrađen otvoreni kamin, što je Mihaelu osvojilo na prvu, nakon predivnog dvorišta, naravno. Spavaće sobe obično su na katu i svaka ima svoju kupaonicu. Tako je i u njihovoj kući, a još jedan dodatni WC je u prizemlju.

Mihaela Afrić s obitelji se iz Opatije preselila u Irsku i ondje uredila topli i šarmantni dom - 8 Mihaela Afrić s obitelji se iz Opatije preselila u Irsku i ondje uredila topli i šarmantni dom (Foto: Privatne fotografije)

Mihaela Afrić s obitelji se iz Opatije preselila u Irsku i ondje uredila topli i šarmantni dom - 11 Život u Irskoj: Zavirite u kuću bračnog para koji se iz Opatije preselio u gradić blizu Dublina

Ines Siljan sa suprugom i dva sina živi u Puli u stanu od 55 kvadrata koji se nalazi u prizemlju obiteljske kuće te će jednog dana biti apartman za iznajmljivanje kada kuća bude u cijelosti gotova. Obitelj će se tada preseliti u stan od 140 kvadrata na katu kuće. Do preseljenja uživaju u manjem stanu, u kojem je sve uređeno baš besprijekorno. Njihov dom sastoji se od ulaznog prostora, spojenog dnevnog boravka i kuhinje, dviju spavaćih soba, kupaonice te vešeraja. Dodatni šarm elegantnom stanu daju i sjajne bijele pločice na zidu kuhinje, koje su, kaže Ines, bile jedini logičan izbor uz odabrani stil kuhinje.

Savršeno uređen stan od 55 kvadrata u Puli - 5 Savršeno uređen stan od 55 kvadrata u Puli (Foto: Privatne fotografije)

Savršeno uređen stan od 55 kvadrata u Puli - 7 Savršenih 55 m2: Stan u Puli kojem su svijetli tonovi dodali kvadrate

Kada se sa suprugom i sinom prije osam godina uselila u vlastitu kuću u Našicama, započela je i vrtna ljubav Martine Ivanišević. U prostranoj okućnici od 1400 četvornih metara mogla je ostvariti sve svoje želje te je uredila dvorište kojem se teško nadiviti, a svaki kutak poseban je i očaravajući na svoj način. Pri uređenju dvorišta, koje se prostire na 1400 četvornih metara, Martina se vodila engleskim stilom, koji je pomalo rustikalan i neukrotiv, biljke i drveće izgledaju kao da su posađeni nasumično, neplanski, a opet je sve savršeno usklađeno.

Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 17 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća (Foto: Privatne fotografije)

Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 16 Dvorište u Našicama koje je mama Martina uredila tako čarobno

Za Tünde Jančikić, medicinsku sestru iz Belišća, oaza mira i opuštanja nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege jesu njezino dvorište i prelijepa okućnica uređena s puno truda i ljubavi. U uređivanju dvorišta pomaže joj i obitelj, ponajprije suprug Berislav, koji gaji ljubav prema radu s kamenom te je izradio kamenjare, vodopad, vrtnu pipu i sjenicu. U svojem bajkovitom šarenilu ima i favorite te su joj najdraže cvijeće rododendroni, klematise i božur zbog raznobojnih cvjetova, a posebno voli i lavandu i palme jer je podsjećaju na more.

Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 22 Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege (Foto: Privatne fotografije)

Medicinska sestra Tünde Jančikić iz Belišća uredila je bajkovito dvorište u kojem se opušta nakon stresnog posla na odjelu intenzivne njege - 11 Dvorište u Belišću u kojem je medicinska sestra Tünde uredila svaki kutak

Marina Švagelj sa suprugom i ljubimcem, psom Westijem, živi u Diklu, dijelu Zadra koji se dosta proteže uz obalu. Svoj dom iz snova uredili su u penthausu koji se nalazi u maloj zgradi, a prostire se na 95 četvornih metara stambenog prostora, dok je krovna terasa od prostranih 60 četvornih metara glavni atribut stana, s pogledom na Zadarski kanal i otoke koji ostavlja bez daha. Ovaj čarobni stan ima i terase koje se nalaze u stambenom dijelu te su maksimalno iskorištene jer su zatvorene u klizne stijene, čime je dobiven dio za vešeraj, a s južne strane dodatna kuhinja i blagovaonski stol za druženja s dragim prijateljima.

Penthouse u Zadru s velikom terasom s pogledom na more koji ostavlja bez daha - 18 Penthouse u Zadru s velikom terasom s pogledom na more koji ostavlja bez daha (Foto: Privatne fotografije)

Penthouse u Zadru s velikom terasom s pogledom na more koji ostavlja bez daha - 18 I taj pogled! Terasa penthousea u Zadru koja se navečer pretvara u posebno čarobno mjesto

Za Filipa Babića iz Valpova njegovi poznanici kažu da ima zelene ruke, a on na taj kompliment sa smiješkom odgovara kako se nada se da će ga još dugo služiti. Naime, profesor biologije i veliki zaljubljenik u cvijeće na svom balkonu uredio je pravo cvjetno carstvo koje oduševljava šarenilom i ljepotom. Njegov balkon u stambenoj zgradi koja se nalazi u samome centru grada Valpova površine je šest četvornih metara. Budući da su na većem dijelu balkona biljke izložene višesatnom, popodnevnom sunčevu zračenju, na njemu dominiraju vrste poput pelargonija i bolivijskih begonija, a u zasjenjenim dijelovima smjestile su se ukrasne koprivice, klorofitumi, tradeskancije i druge biljke.

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 9 Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje (Foto: Privatne fotografije)

Balkon u centru Valpova koji 'puca' od cvijeća i izaziva divljenje - 13 Puzajuća pelargonija je divota! Balkon u centru Valpova koji puca od cvijeća i izaziva divljenje

Kada su Valentina Šestan i njezin suprug počeli s uređivanjem svojeg doma od 90 kvadrata u Rijeci, nisu imali posebnu ideju o tome što točno žele. Jedina stvar oko koje su se odmah složili bio je drveni pod. Prema njemu je Valentina birala sve ostalo, a najbitnije im je bilo da je prostor prozračan i sa što manje tamnih boja jer ih ne vole. Konačan rezultat je predivan obiteljski stan s jednako divnim i pažljivo biranim detaljima, među kojima posebnu pozornost privlači ljuljačka, još uvijek jedan od najpoželjnijih predmeta u uređenju doma.

Stan Valentine Šestan u Rijeci - 15 Stan Valentine Šestan u Rijeci (Foto: Valentina Šestan)

Stan Valentine Šestan u Rijeci - 17 Obiteljski stan u Rijeci s najpoželjnijim detaljem u dnevnoj sobi

Tanja Jelen, njezin dečko i preslatki mačor Oskar žive u Novom Marofu, a njihova kuća od 70 kvadratnih metara pravi je melem za oči. Tanja je osoba koja je svoj hobi, uređenje interijera, podigla na višu razinu, pa njezin dom izgleda kao da su ga uređivali pravi profesionalci. Prije nego što su njezin partner i ona počeli uređivati svoj dom, nisu imali nikakvu viziju ili ideju. Znali su samo da žele imati kamin i što više drvenih i prirodnih detalja.

Stan Tanje Jelen u Novom Marofu - 13 Stan Tanje Jelen u Novom Marofu (Foto: Tanja Jelen)

Stan Tanje Jelen u Novom Marofu - 7 Topli dom u Novom Marofu prepun detalja koje su njegovi vlasnici sami izrađivali

Nakon što nas je Matea Gečević očarala svojom plavom kuhinjom, morali smo zaviriti i u ostatak njezina stana, uvjereni da nas i u svakoj drugoj prostoriji čekaju predivni prizori. I nismo se prevarili. Njezina kuhinja samo je početak divnog interijera u Zagrebu - stana koji je Matea uredila po vlastitom guštu nakon sedam godina života u Švedskoj. Stan je pravi mali bombon, ima 50 kvadrata životnog prostora i 30 kvadrata terase, a trenutačno ga dijeli sa svojim mačkom Šimom, koji je s njom 11 godina i vjerno je prati u svemu.

Slika nije dostupna Terasa je bombon: Zagrebački stan od 50 kvadrata u kojem "ništa ne ide ni s čim, a opet sve ide sa svime"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju