Na spomen pojedinih modnih kuća odmah se sjetimo njihovih prepoznatljivih odjevnih komada. Među njima su i haljine, nezaobilazan komad u ormaru većine žena. Kada bi ljubiteljice mode slagale svoj ormar iz snova, u njemu bi se sigurno našlo mjesta za ove modele.

  Galerija Chanel - mala crna haljina Valentino - crvena haljina Issey Miyake - plisirana haljina +7 Jean Paul Gaultier - prugasta haljina

1. Mala crna haljina modne kuće Chanel

Baš kako je Gabrielle Coco Chanel to i zamislila 1926. godine kada ju je lansirala, mala crna haljina pretvorila se u model nosiv u svim prigodama i na bezbroj načina te postala svojevrsna uniforma za žene željne svestranih odjevnih komada.

Chanel - mala crna haljina Chanel - mala crna haljina (Foto: Farfetch)

2. Valentinova crvena haljina

Crvena boja je moja srećonoša, Žena nikad ne može pogriješiti kada odabere crvenu, to je boja koja pristaje svakoj ženi. Snažna je, sadrži mnogo energije. Crvena je život, strast, ljubav, lijek za tugu, opisao je Valentino Garavani crvenu boju, koja je, baš kao i crvena haljina, jedan od zaštitnih znakova njegove modne kuće. Prvi crveni model pod nazivom Fiesta predstavio je 1959. godine i tijekom narednih desetljeća crvena haljina postala je stup svake njegove kolekcije.

Valentino - crvena haljina Valentino - crvena haljina (Foto: Valentino)

3. Plisirana haljina Isseyja Miyakea

Ovaj japanski modni dizajner apsolutni je kralj plisiranih odjevnih komada. Issey Miyake s tehnikom plisiranja tkanine počeo je eksperimentirati u osamdesetima, a onda je 1993. godine predstavio sad već legendarnu liniju "Pleats Please Issey Miyake". Njegova plisirana haljina zaslužuje mjesto u ormaru svake ljubiteljice mode.

Issey Miyake - plisirana haljina Issey Miyake - plisirana haljina (Foto: Issey Miyake)

4. Prugasta haljina Jeana Paula Gaultiera

Kakav bi to bio ormar bez prugica ovog obožavanog francuskog dizajnera? Mornarske prugice u modu je uvela Coco Chanel, a Gaultier ih je pretvorio u zaštitni znak svog brenda. One su nezaobilazan dio svake njegove kolekcije, ali i njegovih osobnih odjevnih kombinacija.

Jean Paul Gaultier - prugasta haljina Jean Paul Gaultier - prugasta haljina (Foto: Jean Paul Gaultier)

5. Haljina modne kuće Dolce & Gabbana s cvjetnim uzorkom

Cvjetni uzorak postao je jedan od simbola ženstvenosti u modi, a nema ženstvenijih modela s tim uzorkom od onih koje dizajniraju Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Gotovo da nema slavne dame koja nije nosila njihov cvjetni model, a njegov kultni status potvrdila je i serija "Seks i grad" scenom u kojoj Carrie Bradshaw na jednom važnom snimanju nosi upravo njihovu haljinu s cvjetnim uzorkom.

Dolce & Gabbana - cvjetna haljina Dolce & Gabbana - cvjetna haljina (Foto: Dolce & Gabbana)

6. Večernja haljina Giorgija Armanija

Haljine proslavljenog talijanskog dizajnera za mnoge žene pojam su elegancije. Zato ne čudi da u svom ormaru priželjkuju i jedan njegov večernji model. Armani u svojim kolekcijama voli odati počasti modi osamdesetih i ranih devedesetih, pa među njegovim kreacijama nikad ne nedostaje ni klasičnih ni efektnih šljokičastih modela idealnih u situacijama kada želite lijepu haljinu za večernje prigode.

Armani - večernja haljina Armani - večernja haljina (Foto: Armani)

7. Diorova haljina s naglašenim strukom

Estetika Christiana Diora sažeta je u njegovoj prvoj kolekciji Corolle iz 1947. godine koju je Carmel Snow, tadašnja glavna urednica modnog magazina Harper’s Bazaar, prozvala New Look. Strukirani blejzer u kombinaciji s voluminoznom suknjom bio je prava revolucija u to vrijeme, a koncept naglašenog struka i voluminoznosti ova modna kuća desetljećima primjenjuje i u dizajnu haljina. U svakom ormaru našlo bi se mjesta i za jednu damsku haljinicu s njihovim potpisom.

Dior - haljina s naglašenim strukom i punom suknjom Dior - haljina s naglašenim strukom i punom suknjom (Foto: Dior)

8. Wrap haljina Diane von Fürstenberg

Model haljine na preklop koji se veže u struku nije doživio značajniji uspjeh sve dok ga u sedamdesetima nije interpretirala Diane von Fürstenberg. Vrlo senzualan kroj koji laska baš svim ženama bez obzira na oblik i veličinu tijela oduševio je sve, a haljina je uskoro postala simbol svojevrsne seksualne revolucije i seksualnog buđenja žena. Kada su novinari jednom prilikom tražili Diane da prokomentira neporecivi seksepil svoje haljine, bez sustezanja im je odgovorila: Zatvarači su noćna mora ako ne želiš probuditi muškarca dok se iskradaš iz njegova kreveta.

Diane von Fürstenberg - haljina na preklop Diane von Fürstenberg - haljina na preklop (Foto: Farfetch)

9. Šljokičasta haljina modne kuće Gucci

Trend šljokica na crvenim tepisima nije ništa novo, a za najglamuroznije šljokičaste komade gotovo uvijek se pobrine Gucci. Jessica Chastain osvojila je Oscara u njihovoj haljini sa šljokicama, Taylor Swift zablistala na Zlatnim globusima, Natalie Portman u na Filmskom festivalu u Veneciji… Nema kraja popisu poznatih dama koje jednostavno nisu mogle odoljeti šljokicama u izvedbi Guccija.

Gucci - haljina sa šljokicama Gucci - haljina sa šljokicama (Foto: Gucci)

10. Slip haljina Calvina Kleina

Ovaj model haljine koji vizualno podsjeća na negliže obilježio je devedesete, a tadašnje zvijezde najviše su preferirale slip modele američkog dizajnera Calvina Kleina. Od senzualnih satenskih večernjih varijanti do ležernih dnevnih koje se mogu nositi uz majice i tenisice, nema tog modela koji Klein nije lansirao u svojim kolekcijama.

Calvin Klein - slip haljina Calvin Klein - slip haljina (Foto: Calvin Klein)

10 haljina nakon kojih više ništa nije bilo isto Haljine koje su mijenjale povijest i živote slavnih dama Mesna haljina Lady Gage Marilyn Monroe u haljini Jeana Louisa +7 Jennifer Lopez u kultunoj Versace haljini

Ovu ste haljinu izabrali kao najljepšu s ovogodišnjih Oscara Zendaya na Oscarima 2024. Zendaya na Oscarima u haljini modne kuće Armani rađenoj po mjeri Eva Longoria u haljini Tamare Ralph +1 Carey Mulligan u Balenciagi na Oscarima 2024.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju