Kada ste posljednji put vidjeli psa s plavim očima? S obzirom na to da se samo pet posto od svih pasa rodi s plavim očima, vjerojatno nije bilo tako nedavno. Ta rijetka fizička značajka krasi određene pasmine, iako se i kod nekih od njih pojavljuje vrlo rijetko. No, nema sumnje da pse plavih očiju krasi posebna ljepota, a mi smo izdvojili pasmine s najljepšim plavim očima.

Galerija Sibirski haski Sibirski haski Vajmarski ptičar +7 Dalmatiner

1. Sibirski haski

Poznat po svojem debelom krznu, velikoj količini energije i izdržljivosti, sibirski haski jedna je od najpopularnijih pasmina pasa s plavim očima. To su psi koji vole čopor, što znači da vole društvo drugih pasa. Također trebaju puno prostora za trčanje kako bi potrošili energiju, pa će savršen dom za njih biti onaj s velikim dvorištem. Haskiji mnoge zadivljuju svojom ljepotom, ne samo zbog izrazito plavih očiju, već i zbog izrazito kontrastne dlake bijele, sive i crne boje.

Sibirski haski Sibirski haski (Foto: Shutterstock)

2. Vajmarski ptičar

Vajmarski ptičar je pas srednje veličine sa svilenkastom dlakom srebrno-sive boje, često s malom bijelom mrljom na prsima. Oči su im također blijede, obično jantarne ili plavo-sive nijanse, poput čelika. Kinolozi preporučuju procjenu očiju ovog sportskog psa, kao i bokova i štitnjače.

Vajmarski ptičar Vajmarski ptičar (Foto: Shutterstock)

3. Dalmatiner

Hrvatska pasmina nadaleko slavna po svojem bijelom krznu s crnim točkama, to su psi srednje veličine do veliki, mišićave građe i atletske prirode. Zbog svoje energije, ovi graciozni kasački psi savršeni su pratitelji za strastvene entuzijaste koji vole provoditi vrijeme u prirodi i na otvorenom, a njihova odanost čini ih i izvrsnim psima čuvarima. Dalmatineri imaju ili smeđe ili plave oči, iako su plave rjeđe.

Dalmatiner Dalmatiner (Foto: Shutterstock)

4. Border Collie

Genijalci među psima, Border Collieji mogu naučiti novu naredbu u manje od pet ponavljanja i slijediti je barem 95 posto vremena. Osim što su među najboljim potražnim psima, Border Collieji su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika. Najčešće imaju smeđe oči, ali ima i jedinki s očima plave boje.

Mogu imati i stanje koje se naziva heterokromija (latinski za "različite boje"). "Urođena heterokromija šarenice s jednim potpuno plavim okom normalna je varijacija boje očiju i takvi psi imaju normalan vid. Međutim, kongenitalna heterokromija šarenice odnosi se na jednu šarenicu s različitim područjima pigmentacije, odnosno kada je šarenica dvobojna, primjerice smeđe i plave boje.

Border Collie Border Collie (Foto: Shutterstock)

5. Jazavčar

Mala i žustra njemačka pasmina s velikim lovačkim vještinama, izvorno uzgajana za lov na jazavce. Specifični su po kratkim nogama i dugačkom tijelu, a zbog takvog oblika tijela često ih se od milja uspoređuje s – kobasicom. Jazavčari mogu imati dugu ili kratku dlaku, te obično čokoladno plave oči. Vrlo rijetko može se vidjeti jedinka s plavim očima, i to kod onih jazavčara koji imaju gen merle, koji utječe na izgled dlake i očiju. Taj gen razlog je i zbog kojeg pas ima pjegave mrlje raštrkane po krznu.

Jazavčar Jazavčar (Foto: Shutterstock)

6. Velški korgi Cardigan

Velški korgi Cardigan slične je građe kao jazavčar, s dugačkim torzom i kratkim nogama, no nešto je veći od jazavčara. Dlaka korgija dolazi u nekoliko boja, uključujući merle crvenu i plavu te ima dugački, flafasti rep. Kod korgija koji odgovaraju standardima, plave oči (uključujući djelomično plave oči) ili jedno tamno i jedno plavo oko dopušteno je samo kod pasa merle plave boje krzna.

Velški korgi Cardigan Velški korgi Cardigan (Foto: Shutterstock)

Lijepi pas Znate li koja je? Psi i ljudi dijele i najrjeđu boju očiju

7. Australski ovčar

Preslatki član skupine pastirskih pasa, australski ovčar vrlo je popularna pasmina s genom merle, čije jedinke mogu imati zelene, plave ili smeđe oči te heterokromiju. Imaju srednje dugu, pomalo grubu dlaku, podbočen rep te okretnu, mišićavu građu. Sve to čini australske ovčare pravim ljepotanima i izvrsnim ovčarima u raznim klimatskim područjima.

Australski ovčar Australski ovčar (Foto: Shutterstock)

Crno-bijela mačka Zanimljivost o boji očiju crno-bijelih maca koju možda niste znali

8. Njemačka doga

Veličanstvena njemačka doga diči se svojom vitkom građom velikog tijela i velikim šiljatim ušima. Izvorni izgled doge je krzno boje karamele, osim lica koje je crno, a posebno su zanimljive oči te pasmine. Mnogi štenci njemačke doge rađaju se s plavim očima, ali kako pas raste obično postanu jantarne ili smeđe. U rijetkim slučajevima oči će ostati plave.

Njemačka doga Njemačka doga (Foto: Shutterstock)

9. Bull terijer

Bull terijere lako je prepoznati. Prepoznatljivog su i neobičnog izgleda sa širokom i zaobljenom njuškom, šiljastim ušima i mišićavim tijelom srednje veličine. Trokutaste oči ovog psa često su tamno smeđe, ali u vrlo rijetkim slučajevima možete vidjeti bull terijera s plavim očima, obično kada se križa s merle psom.

Američki pit bull terijer Američki pit bull terijer (Foto: Shutterstock)

10. Catahoulski leopardski pas

Ovi psi poznati su kao leopard psi zbog svoje pjegave dlake, koja dolazi u širokom spektru boja, uključujući plavu, crvenu, sivu, crnu, krem i čokoladnu. Njihove oči također mogu biti plave, jantarne, zelene, smeđe ili u kombinaciji. Većina jedinki te pasmine ima dlaku merle uzorka ili mrlje nalik leopardovima u više boja. To je američka pasmina uzgojena u Louisiani za rad, lov i čuvanje stada, kojoj treba puno prostora za trčanje i trošenje energije.

Catahoulski leopardski pas Catahoulski leopardski pas (Foto: Shutterstock)

Deset pasmina koje i kada odrastu, izgledaju poput pahuljastih loptica Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima Maltezer Pomeranac ili pomeranski špic +5 Havanezer ili havanski bišon

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju