Vanilija i mak jedna je od onih kombinacija okusa koja oduševljava na prvi griz, okusni pupoljci od nje bit će u ekstazi! A vaše nepce mogao bi raspametiti i kolač s rozen korama u kojem se savršeno sljubljuju fila s makom i fila od vanilije.
Vanilija-mak rozen kolač radi i food blogerica Ana, na Instagramu poznata pod imenom anina_slatka_slanoteka, a za kolač kaže da je predivnog okusa i jednostavan za napraviti.
Ana se u pripremanju slatkih i slanih jela vodi izjavom američke kolumnistice i novinarke Harriet Van Horne, koja je rekla:
Kuhanje je kao ljubav. Ili se predajete ili ne ulazite u to.
Možda će baš vanilija-mak rozen kolač biti vaša nova ljubav i desert koji ćete iznova željeti pripremati.
Vanilija-mak rozen kolač – sastojci:
- 1 pakiranje rozen kora (od ukupno 8, Ana ih je iskoristila 7)
Fila s makom:
- 200 g mljevenog maka
- oko 70 g mljevenih keksa
- 120 g šećera
- 300 ml mlijeka
- 150 g maslaca
Vanilija-mak rozen kolač – priprema:
- Mlijeko zajedno sa šećerom stavite da se zagrije, pa neka kipi oko 2, 3 minute.
- Sklonite sa ringa, dodajte mak, sve zajedno kuhajte još oko jednu minutu.
- U vruću filu dodajte maslac, miješajte dok se ne istopi, a zatim dodajte i mljevene kekse.
Fila od vanilije:
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 20 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g bijele čokolade
- U 300 ml mlijeka dodajte šećer i stavite na laganu vatru da se zagrije, sve dok se šećer ne istopi.
- U preostalih 200 ml mlijeka razmutite puding i brašno.
- Kipućem mlijeku dodajte smjesu s pudingom, svo vrijeme miješajući dok se ne zgusne, zatim maknite sa štednjaka.
- U vruće dodajte maslac i čokoladu.
- Miješajte dok se ne istopi, i sve lijepo sjedini.
Savjet plus: Rozen kore punite s mlakim filama, prvo stavljajte filu s makom, a zatim filu od vanilije.
Nakon stavljanja file, prekrijte kolač prozirnom folijom i gore stavite neki teret (kao kod oblatni, da se dobro stegne).
Kolač stavite preko noći u frižider, a sutradan prelijte ganaš od čokolade.
Za ganaš:
- 150 ml slatkog vrhnja
- 250 g bijele čokolade
- Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite sa štednjaka te dodajte čokoladu izlomljenu na kockice.
- Ostavite koju minutu, zatim promiješajte i prelijte preko kolača.
Na Aninom Instagram profilu anina_slatka_slanoteka pronađite još slatkih i slanih recepata, a isprobajte i druge recepte s makom i vanilijom:
Dobar tek!