Svaki prvi ponedjeljak u svibnju praznik je za ljubitelje mode, zahvaljujući Met Gali. Najprestižnije i najvažnije modno događanje u godini prilika je da stilisti slavnih pokažu svoju maštovitost.

Galerija Simone Ashley u haljini brenda Prabal Gurung Rosalia u Dioru Greta Gerwig u kombinaciji koju potpisuje Chloe +12 Naomi Campbell u haljini s potpisom Burberryja

Met Gala je posebna zato što na njoj nema potrebe za igranjem na sigurno. To nije događanje na kojem želite biti najljepši. Poanta je u odijevanju u skladu s temom i propisanim dreskodom, a onaj tko ih najbolje interpretira postaje zvijezda večeri.

Tyla na Met Gali u haljini od pijeska modne kuće Balmain - 2 Savršenu interpretaciju teme i dreskoda odradila je Tyla u Balmainovoj haljini od pijeska koja simbolizira prolaznost vremena (Foto: AFP)

Tema Met Gale vezana je za tradicionalnu izložbu Kostimografskog instituta muzeja Metropolitan. "Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode" naziv je ovogodišnje izložbe na kojoj će se prikazati brojne kreacije iz arhiva instituta, uključujući i one stare nekoliko stotina godina poput steznika iz elizabetanske ere.

Upravo su ti krhki i rijetko viđeni komadi, koji više nikad ne mogu biti nošeni, uspavane ljepotice iz naziva teme.

Zendaya na Met Gali 2024. Nova kraljica Met Gale: Zendaya isporučila dva spektakularna izdanja, koje je bolje?

Dreskod ovogodišnje Met Gale, "The Garden of Time" (vrt vremena), inspiriran je istoimenom kratkom pričom J.G. Ballarda iz 1962. godine. U njoj grof Axel i njegova supruga provode vrijeme u svojoj veličanstvenoj vili okruženoj čarobnim vrtom i slušaju Mozarta dok prema njima maršira ljutita vojska. Svakim cvijetom koji ubere iz njihova vrta, Axel vraća vrijeme unatrag i udaljava vojsku od svog malog utopijskog svijeta. Tako, naposljetku, ostaje bez svega lijepog u svom neodrživo dekadentnom životu.

Kylie Jenner u haljini modne kuće Oscar de la Renta Kylie Jenner u haljini modne kuće Oscar de la Renta (Foto: Afp)

Mogućnosti interpretacije ovog dreskoda uistinu su bile velike, ali izgleda da je nekim zvijezdama prioritet ipak bio samo da izgledaju lijepo.

Primjerice, Kylie Jenner odjenula je haljinu modne kuće Oscar de la Renta, napravljenu po mjeri posebno za ovu prigodu. Iako je haljina inspirirana prikazom kipova u spomenutoj Ballardovoj priči, to na prvu (ni drugu, treću…) jednostavno nije vidljivo, a retro kroj i cvijet u kosi nisu dovoljna posveta temi i dreskodu. 

Njezina sestra Kendall Jenner odradila je puno bolji posao zahvaljujući svojoj stilistici Dani Michelle, koja je u arhivu modne kuće Givenchy za nju pronašla jednu uspavanu ljepoticu.

Kendall Jenner u 25 godina staroj haljini koju je za Givenchy izradio Alexander McQueen Kendall Jenner u 25 godina staroj haljini koju je za Givenchy izradio Alexander McQueen (Foto: Afp)

U pitanju je "haute couture" kreacija iz kolekcije za jesen 1999. godine, koju je za Givenchy dizajnirao Alexander McQueen. Haljina nikad nije nošena nakon predstavljanja na reviji i Kendall je prva osoba koja je dobila tu čast, a nikakvo prepravljanje 25 godina stare kreacije nije bilo dozvoljeno. Niti potrebno jer joj je haljina pristajala kao salivena.

Na ovogodišnjoj Met Gali nije se proslavila Zoe Saldana. Odjevena u "boho" kreaciju modne kuće Chloe u jesenskim nijansama, upotpunjenu visokim kožnatim čizmama, u potpunosti je odudarala od okoline, teme i dreskoda.

Zoe Saldana u kombinaciji modne kuće Chloe Zoe Saldana u kombinaciji modne kuće Chloe (Foto: Afp)

Nije sporno da je Shakira u crvenoj haljini Caroline Herrere izgledala kao rascvjetala ruža u vrtu, ali kritičari su zaključili kako je ovo ipak bilo nemaštovito i premalo originalno izdanje koje je više igralo na kartu seksipila, a manje na modnu interpretaciju.

Zavirite u galeriju i provjerite tko još nije bio previše inspiriran i zainteresiran za modne igre na Met Gali.

Shakira u haljini Caroline Herrere Shakira u haljini Caroline Herrere (Foto: Afp)

Tyla na Met Gali u haljini od pijeska modne kuće Balmain - 4 Nevjerojatna haljina od pijeska s Met Gale posveta je prolaznosti vremena

Slavni muškarci također privlače pozornost svojim izdanjima 10 izdanja slavnih muškaraca s Met Gale koja su pobrala pohvale

Kim Kardashian u haljini Johna Galliana na Met Gali 2024. - 1 Kim Kardashian: Srebrni korzet za nestvarno uzak struk na Met Gali

Jennifer Lopez ponovno je ostavila snažan dojam Jennifer Lopez na Met Galu stigla u goloj haljini s 2,5 milijuna perlica i kristala

Pamela Anderson na Met Gali u haljini modne kuće Oscar de la Renta - 7 Pamela Anderson: Baš savršena haljina za prvo pojavljivanje na Met Gali

Demi Moore na Met Gali Izdanje u kojem se Demi Moore iz gusjenice pretvorila u prekrasnog leptira

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju