Dodjela najprestižnije filmske nagrade Oscar održava se u nedjelju 10. ožujka tj. u ponedjeljak 11. ožujka po srednjoeuropskom vremenu. I dok filmofili raspravljaju o (ne)zasluženim nominacijama, ljubitelji mode vesele se novim izdanjima na najvažnijem svjetskom crvenom tepihu.

Uskoro ćemo vidjeti tko će ove godine zablistati na dodjeli, a dotad ćemo se pozabaviti prijašnjim kultnim izdanjima. Uz vašu pomoć, odlučili smo odabrati najljepšu haljinu u povijesti Oscara. S popisa najbolje odjevenih izdvojili smo 20 popularnih izdanja iz raznih dekada. Razgledajte ih u nastavku, a zatim u našoj anketi odaberite ono koje je po vašem mišljenju najbolje.

1. Audrey Hepburn 1954. godine (Givenchy)

Kraljica elegancije Audrey Hepburn bila je odjevena u haljinu svog prijatelja Huberta de Givenchyja kada je 1954. godine osvojila Oscara za ulogu u filmu "Praznik u Rimu".

2. Grace Kelly 1956. godine (Helen Rose)

Izradu haljine za dodjelu Oscara 1956. godine Grace Kelly povjerila je kostimografkinji Helen Rose iz MGM-a s kojom je radila na četiri filma i koja je naposljetku dizajnirala i njezinu vjenčanicu.

3. Audrey Hepburn 1968. godine (Givenchy)

Filmska diva ni te godine nije imala potrebu za eksperimentiranjem te je opet odjenula Givenchyjevu kreaciju.

4. Cher 1988. godine (Bob Mackie)

Prvu "golu" haljinu u oskarovskoj povijesti odjenula je odvažna Cher i tako postavila temelje trenda koji je posljednjih 10-tak godina zavladao crvenim tepisima. Za nju ju je izradio dugogodišnji suradnik Bob Mackie.

5. Winona Ryder 1994. godine (vintage)

Omiljena IT djevojka 90-ih i modna ikona tog razdoblja na Oscare je došla u vintage haljini bijele boje ukrašenoj resicama i šljokicama koja je sve podsjetila na Zlatno doba Hollywooda i nenametljivi glamur legendarnih filmskih diva.

6. Nicole Kidman 1997. godine (John Galliano)

U trenutku kada svijet mode još nije znao što bi mislio o Johnu Gallianu koji je tada prikazao svoju prvu haute couture kolekciju za modnu kuću Dior, Nicole Kidman odjenula je njegovu haljinu i te godine našla se na svim popisima najgore odjevenih dama na Oscarima. Danas njezino izdanje ima kultni status, a haljina je postala jedna od najhvaljenijih u povijesti.

7. Julia Roberts 2001. godine (Valentino)

Haljinu iz svoje kolekcije za 1992. godinu Valentino Garavani spremio je u arhiv iz kojeg ju je izvadila njegova asistentica Cristina Vieri. Znala je da Julia Roberts traži haljinu za Oscare i kontaktirala njezinu stilisticu Debbie Mason, a ostalo je povijest.

8. Halle Berry 2002. godine (Elie Saab)

Prva i do današnjeg dana jedina Afroamerikanka koja je osvojila Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice. Halle je za dodjelu odabrala haljinu koju potpisuje libanonski dizajner Elie Saab. S ovom haljinom započela je i pomama za njegovim kreacijama.

9. Cameron Diaz 2002. godine (Emanuel Ungaro)

Odabrala je potpuno netipičnu haljinu i nije pogriješila. Cameron Diaz u ležernom i cvjetnom "boho" Ungaru i danas je jedno od onih izdanja koje modni kritičari ne prestaju hvaliti te isticati kao dobar primjer odmaka od oskarovske modne tradicije.

10. Charlize Theron 2004. godine (Gucci)

Brončana boginja. Tako bi se u dvije riječi moglo opisati oskarovsko izdanje Charlize Theron iz 2004. godine. Uistinu je izgledala poput boginje u uskoj šljokičastoj haljini modne kuće Gucci.

11. Hilary Swank 2005. godine (Guy Laroche)

Prva nominacija i odmah pobjeda. Hilary Swank zauvijek će pamtiti svoju prvu oskarovsku noć, a modni znalci pamte njezinu tamnoplavu haljinu visokog ovratnika s otvorenim leđima.

12. Reese Witherspoon 2006. godine (Dior)

Dobitnica Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu odlučila se za stari glamur. Doslovno star s obzirom na to da je njezina haljina nastala 1957. godine, a kupljena je u jednoj pariškoj trgovini vintage odjeće.

13. Michelle Williams 2006. godine (Vera Wang)

Koliko dobro jarka kontrastna boja može izgledati na crvenom tepihu pokazala je Michelle Williams u žutoj haljini koja je mnogima ostala trajno upisana u memoriju kao jedna od najljepših ikad viđenih na Oscarima.

14. Marion Cotillard 2008. godine (Jean Paul Gaultier)

Francuzi su te godine zavladali Oscarima. Marion je kući ponijela Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice za izvedbu Edith Piaf u filmu “La Vie en Rose”. Bila je odjevena u haljinu legendarnog zločestog dečka francuske modne scene, Jeana Paula Gaultiera, u kojoj je izgledala poput morske sirene.

15. Cate Blanchett 2011. godine (Givenchy)

Miljenica modnih kritičara na ovoj je dodjeli pokazala novo i modernije lice modne kuće Givenchy. Haljina u nježnoj lila nijansi sa žutim detaljima bila je kao stvorena za ovu vladaricu crvenih tepiha.

16. Gwyneth Paltrow 2012. godine (Tom Ford)

Ružičasta haljina Ralpha Laurena u kojoj je 1999. preuzela svog Oscara možda se pamti i više od ove, ali zato su modni kritičari jednoglasni u mišljenju kako je upravo bijela kreacija Toma Forda njezino najbolje oskarovsko izdanje, ali i jedno od najboljih izdanja u povijesti dodjele.

17. Angelina Jolie 2012. godina (Versace)

U baršunastom crnom Versaceu, Angelina Jolie demonstrirala nam je svu moć jednostavnog visokog proreza bez kojeg ova haljina vjerojatno ne bi ni bila na popisima najboljih.

18. Jennifer Lawrence 2013. godine (Dior)

Haljina zbog koje se isplatilo pasti pred pozornicom. Ova Diorova kreacija jedna je od najraskošnijih u novijoj oskarovskoj povijesti. Haljina dostojna pobjednice i još jedan dokaz da stari holivudski glamur nikad ne izlazi iz mode.

19. Lupita Nyong'o 2014. godine (Prada)

Predivna Lupita izgledala je poput vile kada se u svijetloplavoj haljini modne kuće Prada popela na pozornicu teatra Dolby kako bi preuzela svog Oscara za najbolju glavnu glumicu. Haljina je napravljena posebno za nju, u suradnji s njezinom stilisticom Micaela Erlanger.

20. Zendaya 2018. godine (Giambattista Valli)

Zendaya je te godine napravila naoko nemoguće i učinila smeđu poželjnom oskarovskom bojom. Plisirana haljina na jedno rame inspirirana modom iz Stare Grčke dio je kolekcije Giambattiste Vallija za proljeće 2018. godine. Samo nekoliko godina kasnije smeđa je jedna od trenutno najpopularnijih boja, a Zendaya najpopularnija mlada trendseterica.

Najljepšu haljinu u povijesti Oscara nosila je...

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju