Kraj godine vrijeme je za rezimiranje onoga po čemu ćemo pamtiti 2023., a to su svakako i vaši prekrasni domovi o kojima smo pisali. Na jednom mjestu skupili smo njih 15, a prema viđenom možemo reći da su naše čitateljice prave majstorice u uređivanju interijera i eksterijera i zato jedno veliko bravo!

Galerija Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 6 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 4 Dekorativni keramički tanjuri na zidu u kuhinji - 4 +11 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom

Godinu 2023. započeli smo sa svijetlo zelenom kuhinjom Željke Čolaković iz Okešinca, malog sela nadomak Ivanić-Grada. Njezina kuhinja zelene boje s primjesom žute u kombinaciji s ljubičastim pločicama otkriva Željkinu veselu i pozitivnu narav, a posebnom je čini i velika slika plavih ivančica postavljena iznad sudopera.

Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 4 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive (Foto: Privatne fotografije)

Slika plavih ivančica koju imam u kuhinji posebno mi je draga, mada mi se na prvu i nije baš uklopila, ali kad sam dodala još žutih detalja bio je onda to pun pogodak, otkiva. Željkina obitelj obožava njihovu kuhinju jer je vesela i svi vole biti dio pripremanja ručka ili večere, sve im je pri ruci i praktična je.

Baš je zgodna! Kuhinja u kući blizu Ivanić-Grada zbog koje zaboravljamo na bijelu i sivu boju Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 9 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 6 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 2 +5 Svijetlozelena kuhinja Željke Čolaković iz Okešinca nadomak Ivanić Grada malo je carsto veselja i pozitive - 3  

Sanja Škrnički, po struci liječnica specijalistica obiteljske medicine i vanjska suradnica na Medicinskom fakultetu, svoj stan od 52 kvadrata u Zagrebu uredila je baš onako kako je zamišljala. Manji prostor iskoristila je maksimalno i učinila ga savršeno funkcionalnim. Mala kuhinja s otokom i kupaonica s walk-in tušem oduševile su nas na prvu.

Dekorativni keramički tanjuri na zidu u kuhinji - 4 Sav namještaj u Sanjinoj kuhinji rađen je po mjeri, tako da su na radnom dijelu elementi izvan standarda (Foto: Living4media)

Prednosti su male kupaonice što je uvijek jako toplo, lako se zagrije, a prilikom tuširanja uz silnu paru stvarno dobijete dojam saune i wellnessa, otkrila nam je Sanja. Sav namještaj u Sanjinoj kuhinji rađen je po mjeri, tako da su na radnom dijelu elementi izvan standarda.

I kupaonica kao u fensi hotelu: Savršeno uređena mala kuhinja s otokom u jednom zagrebačkom stanu Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 7 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 4 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 1 +13 Savršeno uređena mala kuhinja s otokom zagrebačkog stana od 52 kvadrata - 6  

Iva Stipčević Pantalon s mužem, tri sina i psom živi u Zadru u potkrovlju obiteljske kuće, gdje su uredili stan. Za kuhinju je imala viziju što bi htjela, kombinaciju bež i crne, pogotovo zato što je stan u potkrovlju i znala je da treba biti svijetla boja u kombinaciji s tamnim detaljima.

Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 7 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom (Foto: Privatne fotografije)

Ono što je bilo od prvog trena moj sigurni izbor su pločice. I zapravo nijedne druge nisu dolazile u obzir, otkrila nam je Iva. Upravo te vrlo zgodne pločice na zidu i podu njezinu kuhinju čine itekako posebnom i drugačijom te joj daju šarm i toplinu. To su talijanske terrazzo pločice, a Iva se zaljubila u njih na prvi pogled kad ih je ugledala na jednoj stranici na društvenoj mreži.

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8  

Bez velikih troškova, za manje od 150 eura, Petra Bizik rodom iz Slavonije i s adresom u Puli, renovirala je svoju kupaonicu. Prvo je prešmirglala pločice, nakon toga ih prebrisala sredstvom za uklanjanje kamenca te krenula nanositi prvi sloj primera. Kako je radove imala u ljetnim mjesecima, sve se relativno brzo sušilo. Nakon dva premaza primerom drugi je dan na red došla bijela mat bazna boja, odnosno dvokomponentni lak, koja se može pronaći u više od 10.000 nijansi.

Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 7 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura (Foto: Privatne fotografije)

Kako su pločice zabijelile kupaonicu, odlučila se na zelene jungle tapete. Na kraju je pri vrhu zalijepila lajsne od stiropora koje su dale totalno uredan završni efekt. U detalje je ubacivala još zelenila, primjerice okvirima iznad WC-a s natpisima koje je sama izradila.

Samoljepljiva folija na podu? O, da! Petra iz Pule svoju kupaonicu potpuno je preuredila za 150 eura Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 10 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 4 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 3 +7 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 2

Baka Mici u 86. je godini, a svojom vitalnošću, duhom i marljivošću može biti inspiracija mnogima. Živi u Čabru u kući koju pedantno održava, kao i okućnicu, a njezin dom toliko je lijep da ga je milina gledati. Ljepotu Marijine okućnice i vrta prepoznale su i lokalne vlasti te je šest puta dobila priznanje Grada Čabra za najljepšu okućnicu.

Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 8 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice (Foto: Privatne fotografije)

Ta marljiva žena puna života pronalazi volje i vremena za razne aktivnosti pa je tako dugi niz godina uređivala kapelicu Pohođenja Marijina u Ravnicama, a godinama je i aktivna članica Udruge žena "Goransko srce", koja promiče kulturu, tradiciju, kulturnu baštinu i gastronomiju čabarskog kraja, a vodi je njezina kći i mama njezine unuke Ane, Vazma Malnar.

S najljepšom okućnicom u Čabru: Uđite u kuću bake Mici koja izgleda kao iz slikovnice Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 13 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 8 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 3 +16 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 2  

Gabrijela Vidaković sa suprugom živi u stanu u Sisku, a prošle godine odlučili su se na renovaciju svoje kupaonice veličine 14 kvadrata. Uredili su je u kombinaciji terrazzo pločica i drveta uz crne detalje te dobili savršeno elegantnu i prekrasnu kupaonicu koja sada izgleda kao mala wellness oaza.

Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta - 7 Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta (Foto: Privatne fotografije)

Stil i način uređenja osmišljavali su u toku radova, no za pločice su od samog starta bili sigurni kakve će staviti. Gabrijelin muž u trgovini je vidio terrazzo pločice, a ona je oduvijek zamišljala drveni uzorak pločica u kupaonici i tako su uklopili svoje ideje i želje u jednu kombinaciju.

Kupaonica Gabrijele iz Siska s terrazzo pločicama i crnim radijatorom mnoge je oduševila Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta - 6 Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta - 2 Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta - 3 +4 Gabrijela Vidaković iz Siska uredila je svoju kupaonicu u kombinaciji terrazzo pločica i drveta - 8  

Stan Matee Gečević iz Zagreba pravi je mali bombon, ima 50 kvadrata životnog prostora i 30 kvadrata terase. Posljednjih 12 godina ima i cimera koji je vjerno prati u svemu, a on je mačak Šime. Ova brend menadžerica jedne španjolske dermatološke kuće kaže da je uređenje interijera njezin hobi koji, dodaje kroz smijeh, shvaća vrlo ozbiljno. Gotovo sve što ima u stanu je, objašnjava, kolekcija stvari koje je godinama skupljala i kao takvo je neponovljivo i ne može se reproducirati.

Kombiniram novo i staro, kupljeno i uradi sam. Dosta toga pronašla sam u second hand dućanima po Švedskoj. Mislim da je vjerojatno najupečatljiviji ulov plavi perzijski tepih u boravku. Njega sam ugledala i znala da ću kad-tad imati mjesto za njega, kaže Matea.

Danijela Novak iz Koprivnice "provela" nas je kroz svoj dom uređen kao open space sa spojenom kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom. Cigleni zidovi, puno drva i crna kuhinja glavni su aduti ovog predivno uređenog prostora. Pri uređenje svoje kuće Danijela i njezin suprug Martin željeli su postići topli ugođaj i u tome su i uspjeli. Stil unutrašnjeg uređenja smislili su, kako kaže Danijela, u hodu.

Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom - 7 Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom (Foto: Privatne fotografije)

Posebna zvijezda njihova open spacea su zidovi od cigle u kombinaciji s puno drveta što stvara posebno ugodan i zanimljiv interijer. Cigleni zid bio je ideja Danijelina supruga, a inspiracija kako ga uklopiti u prostor s namještajem i ostalim dijelovima interijera, došla mu je iz glave.

Famozna! Kuća u Koprivnici u kojoj su cigleni zid i crna kuhinja rađena po mjeri glavne zvijezde Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom - 7 Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom - 2 Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom - 1 +8 Danijela Novak iz Koprivnice uredila je svoju kuću kao predivan open space s ciglenim zidovima i crnom kuhinjom - 4

Nery Škegro iz Mostara živi u kućanstvu zajedno sa svojim sinom i snahom, a Nery je za sebe uredila mali stan od 33 kvadrata. Stari stančić preuredila je u svoje malo carstvo bež i neutralnih tonova, koje odiše svježinom i elegancijom. Kuhinja je rađena u bijeloj boji visokog sjaja, što izgleda čisto i veće. Umjesto pločica stavljeno je kaljeno staklo, koje je trenutačno u trendu, a vrlo lako se održava.

Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova - 9 Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova (Foto: Privatne fotografije)

Dimenzije kuhinje su minijaturne, ali sve je stalo: hladnjak, duboko zamrzavanje, perilica za suđe, napa, mikrovalna, pećnica i indukcijska ploča. Svi aparati su ugradbeni i izgledaju savršeno uklopljeni, a od istog su proizvođača.

Kuhinja je baš wow! Pogledajte stan od 33 kvadrata koji izaziva oduševljenje Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova - 13 Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova - 4 Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova - 14 +12 Nery Škegro iz Mostara svoj stan od 33 kvadrata uredila je kao malo carstvo bež i neutralnih tonova - 5

Glavna zvijezda stana u Španskom u kojem Jasenka Marija Kaštelan živi sa suprugom već skoro 40 godina, jest balkon koji slovi kao najljepši u Zagrebu. Balkon je Jasenkin najveći ponos i sreća, veličine pet i pol kvadratnih metara na kojem raste oko 120 primjeraka biljaka. Ima tu zaista svega, pa i kaktusa starih oko 45 godina, koji su predivni kad počnu pupati, a kad procvatu su raj za oči.

Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 10 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike (Foto: Privatne fotografije)

Zbog svoje raskoši, naročito pred jesen, Jasenkin balkon bude toliko bujan da cvijeće i biljke padaju do balkona ispod, no susjedima na katu niže to ne smeta, štoviše, kažu da im dobro dođe jer stvara malo hlada.

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12

Na adresi Oporovečki Omajek 1 u zagrebačkoj Dubravi nalazi se jedno od najljepših dvorišta. Marica Jurakić uredila je svoje dvorište od 1200 kvadrata baš onako kako je željela i jako ga obožava. Sve radi sama, uz neke pomagače, poput navodnjavanja i robotske kosilice, ali bez ljudske ruke ništa, ističe. Jednom godišnje pozove vrtlara da joj pomogne posjeći velike grane koje ne može sama dosegnuti.

Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 12 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših (Foto: Privatne fotografije)

U vrtu ima veliki kamenjar od oko 40 četvornih metara u kojem se nalazi oko 70 grmova i cvjetova. Tu je i veliki travnjak s velikim stablima koji krasi 15 javorova svih vrsta, tri atlantska cedra, sedam drugih vrsta cedrova, pet stupastih tisa, dvije patuljaste bukve,...

Očarava prolaznike: Prošećite bajnim dvorištem u zagrebačkoj Dubravi Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 11 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 15 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 7 +9 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 6

Vanja i Ivan Miletić mladi su bračni par s troje djece koji uz prekrasnu vilu Slatinu imaju i kuću u centru Novalje s apartmanima. Vilu Slatinu koja datira iz 1940. Vanjin otac počeo je obnavljati 1995. i bila mu je utočište sve ove godine. Prije dvije godine donijeli su odluku da preurede kuću i iznajmljuju je. Kuća se nalazi u ornitološkom rezervatu Kolanjsko blato, pa nisu ništa mogli nadograđivati ni mijenjati. Cijela kuća ima sveukupno 160 kvadrata i zidovi nisu standardne visine pa se kroz glavnu kuću protežu stare drvene grede koje su samo malo ušminkali jer ih nisu htjeli dirati.

Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 22 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom (Foto: Privatne fotografije)

Naši prijatelji svi su oduševljeni vilom Slatinom, naročito jer su oni s nama od početka. Tu je stvoreno puno uspomena i proslavljeno mnogo rođendana, još u doba bez struje i vode. Stoga je ovaj makeover uživancija i njima i nama, kaže Vanja Miletić iz Novalje.

Pogledajte kako je bračni par iz Novalje uredio svoju kuću iz snova nakon 10 godina rada na kruzeru Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 17 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 19 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 18 +19 Prekrasna kuća u Novalji s čarobnom terasom i bazenom - 21

Nakon što su prodali stan u centru Rijeke, Denis Kezele i njezin suprug Goran kupili su kuću u predgrađu, s pogledom na more, 10-15 minuta vožnje udaljenu od grada. Taman kad su uredili stan u gradu, onako po guštu, pojavila se njihova kuća iz snova. Kako su maštali da bi jednog dana, pred mirovinu voljeli otići iz grada, nisu htjeli propustiti priliku, premda su bili svjesni da ih, ako žele da im bude kao i u stanu, čeka mukotrpan posao.

Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci - 11 Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci (Foto: Privatne fotografije)

Kuhinju je Denis sama osmislila i kombinirala elemente, a i u prijašnjem stanu osmislila je istu takvu, samo u drugoj boji. S obzirom na to da su dimenzije zida bile iste, kuhinju u kući samo je preslikala. Bijeli su elementi visokog sjaja, a elementi od imitacije drva su reljefni.

Kuhinja je fantazija: Kuća u predgrađu zbog koje je vrijedilo otići iz centra Rijeke Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci - 11 Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci - 4 Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci - 5 +11 Prekrasno i elegantno uređena kuća u Rijeci - 3

Veliku, raskošno uređenu kuću u Zagvozdu koja oduzima dah Andrea Cvitanović Vrzić i njezin suprug Nikola Vrzić napravili su za vlastiti gušt kao vikendicu, ali planiraju se u nju u potpunosti preseliti iz Splita gdje žive. Uz petero djece, posao odvjetnice i supruga koji je pomorac Andrea je većinu poslova na kući odrađivala sama, a rezultat je i više nego zapanjujuć. Da bi razbili moderan štih same kuće, okoliš kuće, koliko su mogli, prilagodili su eksterijeru, odnosno prirodi i okruženju kuće, kamenu sivcu i šumi, pa su zidovi oko kuće napravljeni od kamena s njihove zemlje, jer spoj kamena i modernog, ističe Andrea, njoj je idealan.

Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 7 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić (Foto: Privatne fotografije)  

Ideje za uređenje nigdje nije pronalazila, već je sve radila po osjećaju te ništa nije smišljana unaprijed, sve je išlo u hodu. Pri uređenju najveći joj je izazov bio da sve dobro posloži te da ima jako puno svijetla, što je i postigla jer je kuća praktički sva u prozorima.

Mama petero djece u Zagvozdu je uredila svoju raskošnu kuću punu fantastične energije i duše Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 21 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 19 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 5 +25 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 3

Zagrepčanka Ines, ogromna zaljubljenica u Božić i božićno kićenje, u dnevnom boravku ima čak dva božićna drvca s ugrađenim lampicama, oba dovezena iz Amerike, kao i gotovo sve ostale dekoracije koje krase njezinu kuću. Dio ukrasa našla je u svojoj garaži u Zagrebu, to je nakit koji je nekada kupovala u trgovini na Jankomiru - božićno selo s predivnim kućicama te prekrasne figurice svete obitelji, nakit star više od deset godina.

Živim u tom nekakvom la-la-landu, stavim ružičaste naočale i tako doživljavam i Božić. Kako me ponese, tako počnem kititi i ne stanem dok ne završim. Onda sjednem, skuham si kavu, zapalim cigaretu i gledam gdje treba što promijeniti, popraviti ili dodati, kaže Ines.

Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju - 1 Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju (Foto: Privatne fotografije)

Nema čega nema! Zagrepčanka Ines svoju je kuću pretvorila u nestvarnu božićnu fantaziju Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju - 4 Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju - 11 Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju - 5 +30 Zagrepčanka Ines svoju kuću pretvorila je u pravu božićnu fantaziju - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju