Dok neki kolači nastanu praktički sami od sebe, postoje oni koji su pravi izazov: slastice koje testiraju strpljenje, spretnost i izdržljivost onoga tko se odvaži napraviti ih.
Od orahnjače i makovnjače, preko breskvica i mađarice pa sve do princes krafni i žarbo ploški – nedavno smo vam nabrojale baš te kolače koje znaju biti slatki kamen spoticanja i zamolile vas da nam kažete s kojim se ne usudite uhvatiti ukoštac, iako ga jako volite jesti.
Glasalo je vas 3049, a za prvo se mjesto vodila tijesna borba, pobjednik je u prednosti od samo jedan posto.
Na trećemu je mjestu, s 9 posto glasova, završila slavna mađarica, kolač koji se smaže začas, a broj kora i slaganje često predstavljaju pravi izazov.
Drugo je osvojila krhka i lijepa pavlova, nježna ljepotica za koju treba ozbiljna preciznost i osjećaj za izradu slastica, a dale ste joj 15 posto glasova.

Na tron su zasjeli lijepi kolačići koji su zvijezda doista svakog stola, tope se u ustima i nude cijelu paletu okusa, ali pažljivost i spretnost koju iziskuju rezultirala je time da ih stavite na prvo mjesto slastica koje se ne usudite napraviti, i to sa 16 posto glasova. Riječ je o macaronsima.

Bjelanjci, šećer i bademovo brašno u pravoj kombinaciji daju hrskavu koricu i mekan, gotovo pahuljast unutrašnji sloj, ali mala pogreška u miješanju ili pečenju i cijela čarolija može propasti.

Za Božić ih mnogi rade u zimskim okusima: pistacija, čokolada, naranča, i dok izgledaju jednostavno, priprema macaronsa je test strpljenja, preciznosti i strasti prema slatkom.

Svakako dobro proučite i naš veliki popis recepata za božićne kolače, od sitnih i biskvitnih pa sve do kremastih.
Inspirirajte se i našim bogatim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.
