Kuhanje za jednu osobu može biti veliki izazov, ne samo što se tiče motivacije nego i zbog određivanja porcija, kupnje količine namirnica koje se neće pokvariti u frižideru prije nego što ih stignemo iskoristiti i svega ostalog.

Bilo da živimo sami ili zbog nekog zdravstvenog razloga za sebe moramo kuhati drukčije obroke od onih koje jede ostatak naše obitelji, ponekad zna biti itekako zahtjevno svaki dan isplanirati jela samo za sebe, a pritom izbjeći bacanje hrane, ali i jedenje istog jela narednih pet obroka.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je to vještina koja se uči dugo i vjerojatno nikad neću u potpunosti točno i u gram svaki put znati odrediti količinu koja će mi zaista i biti taman za određeni obrok, ali nekoliko trikova koje sam usvojila znatno mi olakšavaju pripremu porcija za jednu osobu, dovoljno raznolikih i nutritivno bogatih, a opet dovoljno zanimljivih.

Zamrzivač je najbolji prijatelj

Jedan od mojih najdražih trikova vezanih za priloge jest njihovo zamrzavanje. Tu ne mislim na zamrzavanje već gotovih i kuhanih priloga, nego na različite tjestenine, njoke ili knedle koje volim sama zamijesiti, a jasno je da će količina uvijek biti veća nego što mogu pojesti u jednom danu.

Umjesto klasičnog sušenja, svježu tjesteninu odmah spremim u kutijice u koje stane količina dovoljna za jedan ili dva obroka, zamrznem i tako mogu unaprijed pripremiti zalihu omiljenih domaćih priloga koji su odmah spremni za kuhanje u danima kada moram brzinski nešto pripremiti.

Isto je i s kupnjom zamrznutog povrća ili voća. Riječ je o opcijama koje znaju biti čak i nutritivno bogatije od onog svježeg, a o brzini pripreme i nekvarljivosti ne moram ni govoriti. Porcioniranje i zamrzavanje mesa i ribe kupljenih na akciji, kao i tofua ili drugog omiljenog izvora proteina, također je kod mene uvijek na snazi.

Kutijice za zamrzavanje i zamrzivač moraju vam postati najbolji prijatelji u kuhinji i život će vam odmah biti lakši. 

Što se tiče priloga poput riže, ječma, heljde, bulgura i drugih žitarica, ali i kupovne tjestenine, šalice i čaše su alat bez kojih ne počinjem kuhati.

Puna mala šalica za espresso taman mi je za jednu porciju riže i drugih žitarica, dok za tjesteninu obično posluži čaša ili šalica u koju stanu dva ili dva i pol decilitra.

Tortilje i tjestenina trpe sve

Ono što mi je prije uvijek bilo neobično i neprirodno, a sada sam se na to navikla jest kupovanje samo jednog ili dva komada povrća u trgovini. Jedna veća tikvica može poslužiti i za do tri obroka za jednu osobu, a, primjerice dvije veće paprike ili tri-četiri mrkve također budu taman za više obroka.

Koliko god se osjećali čudno kad pred blagajnicu stavite samo jednu tikvicu, vjerujte da je frižider u kojemu nema trulog povrća ni voća itekako vrijedan pretrpljene nelagode

Ipak, nemoguće je, koliko god trikova poznavali, baš uvijek pogoditi idealan omjer. Ponekad i želim odmah riješiti večeru ili ručak i za sutra pa namjerno skuham više, a ponekad slučajno ispadne previše pa onda uključim kreativnost i obrok pretvorim u nešto sasvim novo.

Primjerice, ostatci piletine savršeno posluže kao dodatak brzoj i osvježavajućoj salati za večeru, a naučila sam da tjestenina i tortilje trpe sve.

Nema tog ostatka ni zaboravljenog komada povrća koji se ne mogu uklopiti i iskombinirati u brzu i ukusnu tortilju ili tjesteninu uz neki jednostavni umak koji sve to poveže i obogati.

Naravno, iako nam je svima mrsko, nemoguće je ne spomenuti planiranje. Dakako, ne držim se strogo tjednog plana obroka i ako mi se nešto u nekom trenu ne jede, pripremit ću nešto drugo.

Žena jede Kako zavoljeti kuhanje za sebe kada živite sami?

Ali uvijek imam okvirni plan obroka za barem nekoliko dana tako da kupujem ciljano i ne provodim previše vremena u dućanima i lutajući besciljno njima kupim namirnice za koje podsvjesno znam da nema šanse da ih stignem iskoristiti na vrijeme.

Također, neke namirnice imam u frižideru baš uvijek jer uz svu motivaciju, planove i trikove, nekad nam se stvarno ne da kuhati, a brzi i zdravi obrok za jednu osobu vrlo je lako pripremiti i bez kuhanja.

Konzerve tune, zrnati sir, rajčice, tortilje, banane, maslac od kikirikija, jaja, humus i integralni tost u mom su hladnjaku apsolutno uvijek, kao i tjestenina u smočnici, i ni u jednoj me kriznoj situaciji dosad nisu iznevjerili.

Žena jede Neke namirnice baš uvijek treba imati u hladnjaku (Foto: Shutterstock)

Za još ideja i inspiracije bacite oko i na ove brzo gotove i jednostavne recepte savršene za jednu osobu. Naravno, količinu sastojaka uvijek možete prepoloviti ako vam se i dalje čini previše. 

Hladna salata s tjesteninom i piletinom Recept za hladnu salatu s tjesteninom i piletinom koja se brzo priprema

Hladna salata od riže, tune i povrća Brzi recept za ljetni ručak pun proteina koji se radi od ostataka kuhane riže

Slika nije dostupna Savršena za prvi dan proljeća! Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom

Cezarova salata s piletinom Ručak za 10 minuta: Recept za Cezarovu salatu s piletinom bez paljenja pećnice

Salata od kuhanih jaja obiluje bjelančevinama i dobro zasićuje Ručak za dva eura: Recept za salatu punu proteina koju možete napraviti za 15-ak minuta

Rižoto s tikvicama i sirom Rižoto s tikvicama i sirom: Recept za prefin ručak gotov u 25 minuta

Njoki s rajčicom i sirom Recept za ukusni ručak koji se priprema tek malo dulje od kuhanja njoka

Sendvič sa slanutkom Recept za sendvič toliko zasitan da će zamijeniti ručak

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju